Rarytasy na kolację – sprawdzone akcesoria do przygotowania
Kuchnia hiszpańska jest wybitnie ciekawa i zróżnicowana. W szczególe wobec tego, że niemal w każdym rejonie tego kraju jesteśmy w stanie skosztować absolutnie innych potraw. Trudno w takim razie mówić o tym rodzaju jedzenia jako o całości.
Ewidentnie w Polsce znamy tylko nieliczne typy potraw kuchni hiszpańskiej. W głównej mierze jest to paella, inaczej potrawa robiona na bazie ryżu. Dodaje się do niego przeróżne dodatki.
Mówi się, że w Hiszpanii paella jest potrawą robioną z tego, co akurat jest w lodówce – należałoby uczynić granitor. Rzeczywiście dodać do niej jesteśmy w stanie kurczaka, owoce morza oraz ryby oraz same warzywa. Oprócz tego z hiszpańskiej kuchni przywędrowały do nas tak zwane tapas, inaczej po prostu zakąski podawane przeważnie w barach jako dodatek do piwa. Oprócz tego niezmiernie kultowym produktem hiszpańskiej kuchni jest szynka, inaczej szablonowa jamon.
Znamy ją w głównej mierze z telewizji. To właśnie jest szynka z znacznych udźców, jakie wielokrotnie wiszą w barach lub ewentualnie sklepach. Jest to jednak nadzwyczaj drogi przysmak. Oprócz tego kuchnię hiszpańską kojarzymy także z ogromną ilością właściwej jakości wina oraz wspaniale parzoną kawą.